Densiteit in mix en mix in densiteit Makan RATAFDJOU & Stramien voor een markant landschap Thierry KANDJEE

Conferentie: Densiteit in mix en mix in densiteit Makan RATAFDJOU & Stramien voor een markant landschap Thierry KANDJEE

Datum : donderdag 9 maart 2017

Plaats en uur van afspraak: 19:30 lokaal D100 op de Anjou-site van ICHEC
Bosstraat 365a - B-1150 Brussel

Sprekers:

Makan Rafatdjou, Frans architect en stedenbouwkundige, voorzitter van het Frans Instituut voor Stedenbouw werd in 1961 geboren en haalde diploma’s aan de School voor Architectuur van Straatsburg (1984), het Frans Instituut voor Stedenbouw (1988) et de Franse Nationale School voor Openbare Werken (1990). Hij is als expert aangesloten bij de Culturele en Stedelijke Afdeling van de Raad van Europa waarvoor hij 24 advies- en evaluatieopdrachten voor projecten in 18 steden in 12 Europese landen uitvoerde. De projecten hadden betrekking op patrimonium, leefmilieu, territoriale dynamiek, economische heropleving, omvorming van openbare ruimten en stedelijke herinrichting en vernieuwing. Hij doceerde aan de Universiteit van Parijs VIII (Master « kennis van de voorsteden ») en was gedurende 5 jaar belast met het vak « Densiteit, mix, morfologie en duurzame stedelijke ontwikkeling ».
Het in 1988 opgerichte agentschap werkt vooral aan stedelijke projecten met uiteenlopende situatie, grootte, programma en configuratie.
Het hoofddoel bestaat erin via elk specifiek geval te communiceren over de complexiteit die gepaard gaat met de diverse eigentijdse territoriale veranderingen en dan vooral in het kader van de bijzonder problematische grootstedelijke urbaniteit.

Thierry KANDJEE is landschapsarchitect en doctor in de architectuur (Rmit 2013). Hij behaalde zijn diploma aan de Franse Nationale Hogeschool voor Landschapsarchitectuur van Versailles waar hij het project gedurende 10 jaar doceerde. Samen met Sébastien PENFORNIS richtte hij in 2005 het agentschap TAKTYK op waar hij het landschappelijk ontwerp benadert vanuit territoria, schalen en vraagstellingen: territoriale en grootstedelijke strategie (Campus Moulon te Paris Saclay), projecten voor stadsvernieuwing via de openbare ruimte (sociale wijk Courtillières te Pantin, wijk Fives te Rijsel) en onderzoek via de praktijk (RMIT Melbourne, réseau Adapt-R) vormen het landschappelijke parcours van het agentschap met vestigingen in Brussel en Parijs.
In Brussel is het agentschap een denk- en actieplatform dat de rol en de toekomst van de grootstedelijke open ruimten toetst. Thierry Kandjee treedt er op als stedenbouwkundig tuinier die een holistische en performatieve aanpak van het landschap verdedigt. Als dirigent of bemiddelaar probeert hij het verloop van de projecten te begeleiden of te stimuleren om de evolutie ervan te structureren.
Thierry KANDJEE is lid van het kwaliteitscomité Euralens, landschapsadviseur van de Staat en coauteur van IN TOUCH, Landscape Architecture Europe.
Met het agentschap TAKTYK is hij laureaat van de Franse wedstrijd de “Nieuwe Albums van de Landschapsarchitecten” in 2006, van de Palmares jonge stedenbouwkundigen in 2010 en van de Topos landscape award in 2012.
Samen met Alive Architecture trad Taktyk op als curator van het experiment Parckdesign 2014 dat bekroond werd met de prijs publieke ruimte 2015 in België.